Household items - lead

Lood zichtbaar te maken met perovskietAmolf-onderzoekers hebben de bijzondere eigenschappen van perovskiet-halfgeleiders gebruikt om een eenvoudige spuittest te ontwikkelen om de aanwezigheid van lood aan te tonen. Een loodhoudend oppervlak glanst heldergroen als het met de test wordt besproeid.Looddetectie met Perovskiet Halfgeleiders

De test is 1000 keer gevoeliger dan bestaande tests en de onderzoekers vonden geen vals-positieve of vals-negatieve resultaten. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Technology.

We hebben de technologie van perovskiethalfgeleiders gekaapt

Een toepassing die de hele wereld beïnvloedt

“We hebben de technologie van perovskiethalfgeleiders gekaapt en gebruikt in een breed inzetbare leadtest. Niemand in dit vakgebied had daar ooit aan gedacht”, zegt Lukas Helmbrecht, onderzoeker bij de groep Self-Organizing Matter die wordt geleid door Wim Noorduin bij Amolf. “Wij zijn erg blij met deze resultaten”, zegt Noorduin. “Het is een heel gaaf project en het komt zelden voor dat fundamenteel onderzoek met een toepassing letterlijk de hele wereld beïnvloedt.”

Read the full article on engineersonline.nl